INTROITE! publishers


 HOVEDSIDE      BØGER      NYHEDSBREV      BESTILLING      INTROITE     
     

denne side: Bøger - Det eventyrlige - Anmeldelser

LÆS MERE
               

Det eventyrlige - af Tor Åge Bringsværd


 
Det eventyrlige
Essay og eventyr, tekster og tanker - om den eventyrlige virkelighed og det virkelig eventyrlige.
Bonusnovelle: Manden der samlede på 1. september.


Af Tor Åge Bringsværd (1991)
Oversat af Hans Bandmann
96 sider illustreret, hæftet, 2006 ISBN 87-90820-23-1 

Anmeldelser

"Hvad når Bringsværd ikke at fortælle i denne lille vidunderlige bog! Alt fra Peter Plys til Kafka bliver endevendt, og man forstår, hvorfor forfatteren er så populær i sit hjemland Norge. Bogen står som et stærkt skrift, der tør udfordre forbruget og misbruget af kunsten i vores moderne samfund. Man ville ønske bogen var bare lidt længere.

Tor Åge Bringsværd har noget på hjertet. Og det har han haft længe. Han har spekuleret og grublet over al verdens forunderlige og eventyrlige ting, og i bogen Det Eventyrlige er det en beslutsom og konsekvent herre, der møder læseren i en åbenhjertig konfrontation. Hvad skal vi med litteratur? Hvorfor er Astrid Lindgrens bøger ikke rigtig litteratur? Hvorfor er det vigtigt at læse? Det lyder som banale spørgsmål, men med en ironisk distance og fandenivoldskhed formår Bringsværd at gøre det ikke bare underholdende, men også interessant og levende. Handlingen i bogen kan ligge på et meget lille sted – det er associationerne og de flyvske tanker, der bærer læseren igennem dette finurlige univers. Med udgangspunkt i citater fra sin egen datter og i særdeleshed A. A. Milnes Peter Plys-fortællinger vover han springet, og forbinder dette barndommens univers med litteraturens helt store skikkelser.

Man kan sagtens være uenig med Bringsværd, men man må ubetinget overgiver sig til fortællingens underfundige væsen, og lade sig indfange og betage. Eksempelvis skriver Bringsværd om forholdet mellem god og dårlig litteratur, at det forholder sig på samme måde som med serie 5-fodbold og Champions League; begge dele er fodbold, men der er helvedes til forskel i kvalitet! Man behøver dog ikke at kende til det omfangsrige litterære korpus for at kunne nyde bogen, da Bringsværd lige så meget indfører læseren i dette som guider igennem sin litterære kanon. Alt, hvad man behøver, er bare at hænge på.

Hvis man ville lære Bringsværd eller verdenslitteraturen bedre at kende, så er denne bog et godt sted at starte. Det kunne være en glimrende begyndelse til en lang og underholdende litterær rejse.

Som en ekstra bonus er novellen ’Manden der samlede på 1. september’ trykt bagerst i bogen. Den skulle efter sigende have haft den argentinske forfatter Jorge Luis Borges bevågenhed, og det forstår man udmærket"
KultuNaut, Caspar Andreas Jensen

”Bringsværds visdom er beslægtet med Bibelens ord om at vi på ingen måde kommer ind i Guds rige hvis vi ikke bliver som børn igen. Forfatterens autoriteter er alligevel ikke de hellige skrifter, men Thea på 5 år, Mumitrolden, Peter Plys og et elskende par på Webers Hotel i Købehavn: Suzanne og Van Thomassen.”
Trond Berg Eriksen, Dagbladet

”Hvad handler så essayet Det eventyrlige om? Det handler om ”det hele”, som danskerne siger.”
Finn Carling, Aftenposten
         
[forrige side] [sidetop]
 

 
 
Det eventyrlige
Indhold 
Uddrag 
Anmeldelser 
Forfatter  
 
Se stor forside 93 kb  
Se stor bagside
110 kb
 
LINKS
  Tor Åge Bringsværd
   
PRESSE
  Gratis pressefoto
 

INTROITE publishers